Újság

“Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost!”

Mt [5,14]

Hittel AZ EGYETEMEN – kERESZTÉNY GÓLYATÁBOR

Történetünk

A gólyatábor két Pannonhalmi Bencés gimnazista ötlete nyomán jött létre. A gimnázium utolsó évében feltettek magukban három kérdést.

Mertek kérdezni és mertek nagyot álmodni!

„Mi lesz velünk, ha egyetemre fogunk járni? Vajon lesz ott keresztény közösség? Miért csak az egyetemi gólyatáborban tudom megismerni a szaktársaimat – akikkel nem feltétlenül egyezik meg az értékrendem?”

Ötleteiket barátaikkal megosztva elhatározták, hogy létrehoznak egy keresztény gólyatábort. Nem sokkal később a Budapesti Katolikus Egyetemi Lelkészség segítségével 2008-ban meg is szervezték az első Országos Keresztény Gólyatábort.

Bár több, mint egy évtized telt el, a kérdésekre ma is sok érettségiző keresi a választ. Táborunk részvevőinek létszáma a kezdetekben 30-40 fő volt, míg az utóbbi években már több, mint 100 gólya érkezett a tábor helyszínére. Célunk, hogy a tábor keretein túlmutató barátságok alakuljanak.

Céljaink

Megszólítás

Táborunk célja a keresztény értelmiségi fiatalok felkarolása az egyetemi évek kezdetén, hogy megtalálhassák azt a támogató közösséget, amely mellettük áll a felnőtt életük küszöbén. A szervezők felsőbb éves egyetemisták– leginkább azok, akik anno gólyaként is ott voltak.

Lehetőség

A szervezők újragondolták a gólyatábor lényegét; a jó hangulat mellett fontos, hogy keresztény közegben erősítsék, az Egyház jelen van a minden­napokban, a hitélet nem elavult, nem időt múlt dolog, hanem természetes és fontos része az életnek!

Közösség

Pótolhatatlan az olyan em­berekkel való ismeretség, akikkel megegyezik az alap értékrend, gondolkodásmód. A gólyák az egyetemen kicsit elveszettnek érezhetik magunkat; ezt ellensúlyozza a HEGY. A vidékieknek és a fővárosiaknak egyaránt segítség, hogy megismerhetik az ifjúsági közösségek ,,listáját” – ez megerősítő a hitben és a közösségi életben.

Programok

A közösen eltöltött öt napot minél színesebb programokkal tesszük tartalmassá. Táborunkból nem maradhat ki a lelki fejlődésre szánt idő. Csendes, vezetett vagy épp zenés imaalkalmak segítik a gólyák Krisztusba vetett hitének és szeretetének elmélyítését, valamint lelki töltetű előadások nyújtanak támaszt, hogy mások élet-tapasztalatai nyomán közelebb kerülhessenek Istenhez, és újult erővel, motivációval vághassanak bele az egyetemi életbe.

Mindig nagy hangsúlyt fektetünk a felszabadult időtöltésre, amit kirándulással, sporttal, városi vetélkedővel töltünk el. A kiscsoportos beszélgetéseken túl esti programjaink is egymás megismerését szolgálják, mint például a borkóstoló, a tábortűz és a hagyományosan minden alkalommal megrendezésre kerülő, buliba torkolló bál.

A gólyákat minden évben ellátjuk hasznos tapasztalatokkal és információkkal a szakukat, egyetemüket illetően, és megmutatjuk milyen közösségekbe érdemes csatlakozni.

A táborról további információkat ebben a menüpontban találsz.