Járványügyi intézkedések

A szabályok mind a táborozók mind a szervezők egészségét szolgálja, ezért fontos, hogy minden résztvevő komolyan vegye és igyekezzen a betartására. Ellenkező esetben a szervezők hazaküldhetik az illetőt.

A szabályok és intézkedések forrásai

Minden itt megfogalmazott szabály és tudnivaló összhangban van a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Kormány, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) utasításaival, rendeleteivel és ajánlásaival. Ezeket a szerveket folyamatosan követjük, ennek megfelelően változhat az intézkedések sora is. Az esetleges változásokról folyamatosan értesítjük a jelentkezőket is.

A koronavírus járványról és a kapcsolódó magyarországi intézkedésekről és hírekről a hivatalos oldalon tudsz tájékozódni.

A tábor előtti fontos tudnivalók

Mivel kell készülni a tábor előtt?

A táborba való jelentkezés során ki kell nyomtatni és kitöltve el kell hozni a szükséges egészségügyi nyilatkozatot.

A tábor helyszíni intézkedései

Általános higiéné

A tábor során különös figyelemmel kell ügyelni a személyes higiéné betartására. Ennek az alapjai a gyakori, alapos szappanos kézmosás, a kézfertőtlenítés, az arc érintésének elkerülése és a köhögési etikett betartása (köhögéshez és tüsszentéshez használjunk papírzsebkendőt!).

A helyszínen a szervezőkkel működjünk együtt, és amikor felszólítanak rá, akkor mossunk kezet, ha kell, használjunk kézfertőtlenítőt. A szervezők segíteni fognak a biztonságos környezet megteremtésében. Tisztítjuk és fertőtlenítjük a gyakran érintett területeket (ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, csapok, stb). Biztosítjuk a megfelelő fertőtlenítéshez szükséges felszerelést.

Programok

A programok alatt figyeljünk oda egymásra. Lehetőleg kerüljük a szoros érintkezést. Különösen ügyeljünk erre a zárt terekben, illetve a közösen használt helységekben (mosdó, háló) esetén is. Segítsük egymást azzal, hogy a használt sporteszközöket, vagy közös tárgyakat használat után fertőtlenítjük. Tartsuk be a köhögési etikettet, és ha rosszul érezzük magunkat, akkor azonnal szóljunk a szervezőknek és működjünk együtt velük mindenben.

A táborban mindenkinek biztosítjuk a megfelelő felszerelést (papírzsebkendő, kézfertőtlenítő, fertőtlenítő hatású felülettisztítók) annak érdekében, hogy a személyes higiénét tartani tudjuk.

A helyzetnek megfelelően a programok változtatását természetesen fenntartjuk.

Étkezés és utazás

Az étkezések előtt és után mindenkinek alaposan kezet kell mosni. A gyümölcsöket és zöldségeket is alaposan meg kell mosni. A helyszínre utazás során szükséges lesz a szájmaszk viselése.

Mi a teendő, ha valaki beteg lesz?

Ha valakinél a fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítjük a többiektől, és ellátása során a szervezők kiemelt figyelemmel és megfelelő védőfelszereléssel (kesztyű, szájmaszk) gondoskodnak róla. Az eset súlyától függően, ha szükséges orvost hívunk, vagy hazaküldjük a beteget.

Teendők a tábor után

A tábor lezárása után az egészségügyi nyilatkozatnak megfelelően kérünk minden résztvevőt, hogy ha bármilyen tünetet észlel, vagy fennáll nála a fertőzés gyanúja, akkor feltétlen értesítse erről a szervezőket! Fontos, hogy időben értesítsük a többi résztvevőt is, mert ezzel megelőzhetjük a fertőzés további veszélyeit.

Felmerülő aggályok és kérdések

Ha bármilyen további kérdésed, vagy észrevételed van, lépj velünk kapcsolatba! Írj nekünk a Facebookon, vagy e-mailben az alábbi címre:

Letölthető anyagok