Csupán öt nap a nyárból, de élményei és közössége egy életen át elkísérhetnek

Ha öt szóval kellene jellemeznem a HEGY-et, bajban lennék. Nagyon nehezen tudnék dönteni, olyan sok pozitív jelző és kedves emlékem fűződik hozzá, de ha mégis választanom kellene: a vidámságot, a nyitottságot, a közösséget, a fiatalosságot emelném ki, és azt a megnyugtató és biztonságot teremtő érzést, hogy nem vagyok egyedül a világban keresztény fiatalként sem, vannak mellettem mások is, akikre számíthatok majd a későbbiekben.

A legtöbb fiatal alig várja, hogy végre túl legyen középiskolás évein, a szabályokon, az érettségi stresszén és belevethesse magát egy felszabadult és minden kötelezettségtől mentes nyárba. A sok élmény és nyaralás közben azonban szép lassan elröpül a nyár és elérkezik a ponthatárok kihirdetésének ideje, amit mindenki nagy izgalommal vár.

Vajon az első helyen megjelölt egyetemre vettek föl? A barátaim is oda mehetnek majd ahová szerettek volna? Lesz-e lehetőségünk a későbbiekben is gyakran találkozni? És egyáltalán, milyen lesz az egyetem? Menjek-e az egyetemi gólyatáborba? Tényleg igaz az a mondás, „ha nem mész el, akkor sokkal nehezebb lesz beilleszkedni a leendő szaktársaid közé”? Keresztényként mindezek mellett még jó pár kérdéssel és bizonytalansággal bővülhet ez a lista. Például, hogy lesz-e ott valamilyen keresztény közösség? És miért csak az egyetemi gólyatáborban tudom megismerni a szaktársaimat, akikkel nem feltétlenül egyezik meg az értékrendem? Hogyan lehet hittel jelen lenni az egyetemen?

Többek között ilyen kérdésekben is megpróbál tanácsot adni és segítséget nyújtani a HEGY Keresztény Gólyatábor.

És hogy pontosan miről is van szó? Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy egy országos szinten egyedülálló és független keresztény gólyatáborról.

A tábor két pannonhalmi bencés diák ötlete nyomán jött létre több mint 10 éve, akikben a gimnázium utolsó hónapjaiban hasonló kérdések fogalmazódtak meg, mint amiket az imént felsoroltam. Mertek kérdezni és nagyot álmodni, hogy létrehozzanak egy olyan gólyatábort, ahol a keresztény fiatalok megismerhetik leendő, hasonló értékrendű szaktársaikat és segítséget kaphatnak az egyetem elkezdéséhez, valamint megismerhetnek olyan fővárosi és vidéki keresztény közösségeket, ahová a későbbiekben csatlakozhatnak.

Évről évre egyre több végzős diák jön el a HEGY-re, hogy megtalálhassák azt a közösséget, amely mellettük áll az egyetem és a felnőtt élet küszöbén, hiszen azok a kérdések, amiket a két alapító diák feltett magában, ma is nagyon sok fiatalt foglalkoztatnak. Bennem is hasonlók kavarogtak, amikor egy kedves ismerősöm ezt a tábort ajánlotta. Nem fogom megbánni, életre szóló élményekkel és kapcsolatokkal gazdagodhatok – bátorított akkor. Azt is lelkemre kötötte, hogy ne egy szokványos gólyatáborra számítsak, hanem olyanra, ahol minden kérdésemre, kételyemre választ kaphatok, ahonnan „úti csomaggal” engednek el az egyetemre.

Így is történt: mire vége lett a tábornak, nem volt ismeretlen fogalom a Neptun, vagy a kreditrendszer, sok hasznos tanáccsal láttak el minket a szervezők a leendő tanárokkal, órákkal, szakirányainkkal, az egyetemi élettel kapcsolatban.

A sokszínű és színvonalas programok között mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebbet, ugyanis törekszünk a változatosságra. Mindemellett a felhőtlen szórakozásnak is elegendő teret és lehetőséget biztosítunk.

Aki úgy dönt, hogy eljön a táborba, a már korábban említett egyetemi tájékoztatókon és keresztény közösségek bemutatásán túl több csapatépítő programban is részt vehet. Ennek elősegítésére a résztvevők kiscsoportokba rendeződnek, hogy egy bensőségesebb, kisebb baráti kör is kialakulhasson a tábor idején. Több előadással is készülünk, ahová rendszeresen neves előadókat hívunk a média, kultúra, vallás területeiről, hogy különböző témákon keresztül meséljenek hitről, hivatásról, párkapcsolatról, és az élet(ük)ről.

A szórakozáshoz remek lehetőséget nyújt a jó hangulatú, borkóstolóval egybekötött PubQuiz, a tábortűz, a városi vetélkedő, a társastáncok, a közös sport, illetve a tábor fénypontja, egy fergeteges hangulatú bál.

A sokszínű programok között egy imaest is helyet kap, hogy lelkileg is adhassunk a gólyáknak olyat, amit magukkal vihetnek, amiből töltekezhetnek, akár a későbbiekben is. Hiszen tudjuk, a legfontosabb kapocs közöttünk Isten szeretete, és mindenért hálával tartozunk Neki.

/vasarnap, 2020./

Published by

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük